slider

 Cake with Icing Sugar  Barbie Cake & Hello Kitty  Cheese Cake & African Gateu  Baby Cupcake, Christmas Cupcake & Cupcake Bouqette  Chiffon Pandan & Cheese Brownies  Cheese Button, Biscotti, Icing Sugar Cookies Apple Pie, Chocolate Cheese Pie & Blueberry Cheese Pie Cinnamon Bread & Pizza Kue Ku, Bakpia, Onde Onde Danish Pastry, Apple Struddle, Roomhorn Orange Wedding Cake Lapis Legit, Lapis Surabaya, Brownies Kukus

Saturday, June 8, 2013

Onde Onde - Indonesian Traditional Food



Onde Onde adalah jajanan pasar yang sangat populer di Jawa. Dari Wikipedia disebutkan , Onde Onde sudah ada sejak jaman kerajaan Majapahit, maka kue ini sangat terkenal di Mojokerto. Tetapi jika ditelusuri, Onde Onde berasal dari Tiongkok sejak jaman diinasti Tang yang disebut Ludeui. Makanan ini dibawa pendatang hingga ke Asia Tenggara

Onde Onde is a very popular snack in Java. Refencing Wikipedia, Onde Onde has existed since the time of Majapahit, this snack is very famous in Mojokerto. But if it was traced further, Onde Onde comes from China, has existed since the Tang era dynasty and was called Ludeui. The snack was brought to Southeast Asia by immigrants

Onde Onde terbuat dari tepung ketan yang permukaannya ditaburi wijen. Biasanya isinya adalah kacang hijau.
Tetapi karena kemarin aku masih punya sisa filling kacang merah yang aku pakai untuk isian bakpao, jadi sekarang aku isi dengan  kacang merah.

Onde Onde is made ​​from glutinous rice flour sprinkled with sesame seed on the surface. Usually it is filled with green beans.
However, because yesterday I still had 
red bean filling leftovers that I used as the stuffing for the dumplings, instead of using green beans, I used red beans.


Resepnya saya ambil dari link ini (minta ijin ya mbak Wenny)
I took the recipe from this link

Bahan isi :100 gr kacang ijo kupas, rendam selama 2 jam
75 gr gula pasir
1 lembar daun pandan
1/4 sdt garam
1/4 sdt vanili
50 ml santan


For filling:
100 grams of peeled green beans, soak for 2 hours
75 grams sugar
1 sheet of pandan leaves
1/4 tsp salt
1/4 tsp vanilla
50 ml coconut milk


Cara membuat :
1. Kukus kacang ijo kupas sampai matang dan empuk, angkat.
2. Haluskan selagi panas (pake chopper spy lembut).
3. Masak kacang ijo (yg telah dihaluskan) bersama gula pasir, daun pandan, garam, vanili dan santan dengan api kecil sambil diaduk hingga menggumpal, angkat dan dinginkan.
4. Bentuk bulat-bulat sebesar kelereng. Sisihkan..


How to make:
1. Steam the peeled green beans until cooked and tender, then lift
2. Puree the green beans while it's still hot (use a soft spy chopper).
3. Cook the pureed green beans with sugar, pandan leaf, salt, vanilla and coconut milk in low heat, stir until it coagulates, remove and let it cool down.
4. Shape it as big as marbles. Set aside.


Bahan kulit :
250 gr tepung ketan
75 gr gula pasir
1 sdm maizena
Campur dan larutkan : 175 ml air hangat+1 sdm air kapur sirih+1/8 sdt garam


Ingredients:
250 grams of glutinous rice flour
75 grams sugar
1 tablespoon cornstarch
Mix and dissolve: 175 ml warm water +1 tbsp water whiting +1 / 8 tsp salt


Cara membuat :
1. Campur tepung ketan, gula pasir dan maizena, aduk rata.
2. Tuangi campuran air hangat+air kapur sirih+garam, sedikit demi sedikit, uleni hingga halus dan bisa dipulung.
3. Jika ingin sama besarnya, timbang masing-masing 15 gr.


How to make:
1. Mix the glutinous rice flour, sugar and cornstarch and stir well.
2. Pour a mixture of warm water + salt + water whiting, little by little, knead until smooth.
3. If you want the same size, weigh each to 15 gr


Penyelesaian :
1. Ambil 15 gr adonan kulit, pipihkan lalu taruh adonan isi sebesar kelereng ditengah-tengah.
2. Bulatkan dan rapatkan kulit onde2 hingga isi tertutup.
3. Celupkan sebentar dalam air lalu gulingkan dalam wijen.
4. Goreng onde2 dengan api kecil hingga matang dan kecoklatan.
5. Angkat dan tiriskan. Siap dihidangkan


Finishing
1. Take 15 grams of dough skin, flatten the dough and then put the fillings as big as a marble in the middle.
2. Make it round again and make sure the skin covers the whole filling.
3. Dip it in water then roll it in sesame seeds
4. Fry in low heat until cooked and browned.
5. Remove and drain. ready to serve


No comments:

Post a Comment