slider

 Cake with Icing Sugar  Barbie Cake & Hello Kitty  Cheese Cake & African Gateu  Baby Cupcake, Christmas Cupcake & Cupcake Bouqette  Chiffon Pandan & Cheese Brownies  Cheese Button, Biscotti, Icing Sugar Cookies Apple Pie, Chocolate Cheese Pie & Blueberry Cheese Pie Cinnamon Bread & Pizza Kue Ku, Bakpia, Onde Onde Danish Pastry, Apple Struddle, Roomhorn Orange Wedding Cake Lapis Legit, Lapis Surabaya, Brownies Kukus

Wednesday, August 15, 2012

Mocaf Chiffon Cheese

Chiffon is one of my family favourite cake. Moist is the reason.
Since my daughter like cheese much, then I search chiffon cheese.
I took below recipe from 50 resep cheese cake by Sedap.
Participate NCC Rainbow Weeks event, I used food grade coloring to make rainbow chiffon cheese.

Chiffon adalah kesukaan keluargaku.
Cakenya ringan dan lembut.
Resepnya aku ambil dari buku "50 resep cheese cake" dari Sedap.
Karena semua sedang demam rainbow dan ingin berpartisipasi dalam NCC Rainbow Weeks, maka aku buat versi rainbow juga (tentu dengan pewarna yang memang untuk bahan makanan)

Resepnya sebagai berikut (Ingredient):
115 gr tepung mocaf (aslinya adalah tepung terigu protein rendah) - mocaf flour
1/2 sdt BP - baking powder
25 gr gula pasir - sugar
75 ml susu cair - milk
50 gr cream cheese, tim sampai larut
60 gr minyak goreng - cooking oil
5 kuning telur - egg yolk
7 putih telur - white egg
1/4 sdt garam - tsp salt
1/2 sdt cream of tar tar
100 gr gula pasir - sugar
20 gr keju parut untuk taburan - cheese
25 gr kenari untuk taburan - almond

Cara membuat:
1. Ayak tepung dan BP. Tambahkan gula pasir aduk rata - Sifting flour and BP. Add sugar
2. Campur susu cair dan cream cheese. Aduk sampai keju larut dan tambahkan minyak goreng - Mixing milk and cream cheese. Sifting till cream cheese dissolve and pour cooking oil. Mixing again.
3. Tuang sedikit demi sedikit ke campuran tepung sambil diaduk perlahan, tambahkan kuning telur, aduk rata - Pour to dry ingredients, add egg yolks, and mix it.
4. Kocok putih telur, garam dan cream of tar tar, sampai setengah mengembang. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit sampai mengembang. - Whisk the egg white and  salt till foamy, and then gradually add in the sugar, keep whisking untill soft peaks
5. Tuang sedikit demi sedikit ke campuran tepung. - Pour to previous ingredients
6. Aku bagi adonan menjadi 5, dan aku beri pewarna trans masing-masing 5-6 tetes. - devide the ingredient into 5 portions and put 5 - 6 drops food coloring for each portion
7. Tuang ke loyang chiffon kecil tanpa dioles mentega bergantian setiap layer - Pour into a small tin (2 tins)
8. Oven dengan suhu bawah pada 160 C 50 menit - Bake using lower heat only for 50 minutes 160 C
8. Setelah matang balik loyang sampai dingin. - Remove the cake from the oven and immediately turn the cake upside down


No comments:

Post a Comment